Zikrayaat

Thursday, March 18, 2010

sayang adik....

1 comments

Putraku yg suka tidur....

0 comments

Ummi ni kan sedang bercuti... kurang kerja sikit kan... jadi sempat juga ummi snap gambar anak ummi ni masa tidur.. dari baru lahir hinggalah sekarang ni.. usianya hampir 2 bln... Umar mmg anak yg baik dan bagus... tidak meragam dan amat manja dgn ummi.. hinggakan bila ummi lari ke dapur sekejap pun dia boleh sedar dan menangis...abang ammarlah sebagai penyelamat yg datang mententeramkan umar... cuma masalahnya bila abg ammar datang, adiknya makin menangis bukannya diam.. satu hari ummi intai apa abg ammar buat.. ooo rupanya dia cium adiknya sekuat hati... tak pun dia selak baju nak bg adik dia susu.. bila ummi tanya ammar buat apa tu.. nak bg adik susu macam ummi... macam2lah sayang ummi ni...terima kasih sayang kerana sayang pada adik umar....moga jadi abang contoh buat adik dan adik2nya.. insyaAllah... 

Umar Haris sayang....

1 comments
Alhamdulillah... anak ummi yg sorang ni makin membesar...ummi dah nak start kerja ni... seronok pulak cuti 2 bln jaga anak ummi ni... abang ammar pun sayang sangat kat dia... doa ummi moga Umar Haris ni menjadi anak yg soleh, tabah dan tegas seperti Umar al-Khattab, adil, saksama dan penyayang seperti Umar abdul Aziz... berani seperti Umar Mukhtar... insyaAllah...

Friday, March 12, 2010

Anak-anak Ummi dan abi...

1 comments
Salam...

Dah lama rasanya blog ni terbiar.. tiap2 hari buka.. tp tak sempat langsung nak posting... sekarang ni dah terasa sibuknya.. bila jaga 2 anak.. sorang tidur sorg terjaga... ajak main.. tak dilayan nanti kesian pulak... Ammar plak kan dah besar.. bila tak layan dia.. nanti dia akan cakap.. "ummi, ammar panggil ni".. sedih plak klu tak layan dia...

Sekarang ni bila dah ada adik lgi lah.... sokmo dia jeles dgn adiknya.. masa mula2 dulu tak  bg pun ummi pandang kat adik angah... klu blh suruh pandang dia je...so, ummi amik keputusan tidur tgh2 diorg.. so, confirm tak jeles.. ooo.. tak leh gak.. bila ummi pandang angah.. ammar tarik ummi.. ummi peluklah ammar.. hmm.. manja lagi anakku ini yer.. semakin lama.. dia dpt memahami.. adiknya kecil lg.. perlukan ummi selalu... abilah yg kena seimbangkan ini.. abi bawa ammar gi surau.. bw jalan2 waktu ptg.. biar ammar tak boring.. sekarang ni dah pandai call abinya.. coz kat handphone ummi, nama abi nama no.1.. jd tekan je terus call abi.. kekadang abi tgh meeting terpaksa layan anak dia sat... macam2.. byk nak kena ajar ammar sekarang ni.. nak ajar dia tak payah pakai pampers... tp kena ingatkan setiap setengah jam.. ajak dia gi toilet... ajar dia cebok..tp lepas bg minum susu botol terpaksa gak pakai pampers... klu tak confirm terlepas di mana2.. percubaan ni masih belum berjaya lg.. ummi selalu berdoa moga ammar cepat berdikari.. selalu ckp dgn ammar.. klu nak sekolah kena belajar tak pakai pampers.. belajar cebok sendiri... yg plg kelakar bila pakai seluar je.. mesti dia kata: "ummi... gelilah.. nak pampers" hehehe..kelakarlah ammar ni.. 
   

ni lah dia abang yang sayang sgt kat adik dia...
kurniaan Allah yg tidak terhingga... cahaya mata kedua ummi dan abi.. MUHAMMAD UMAR HARIS..

lagu kegemaran ammar...
satu.. satu.. ammar sayang Allah
dua.. dua.. sayang Rasulullah
tiga.. tiga.. sayang ummi abi
satu.. dua.. tiga.. ammar sayang semua..

tetiba sekarang ni dia nyanyi....
 tiga...tiga sayang ummi abi angah
satu dua tiga ammar sayang semua angah...

Murottal al-Quran