Zikrayaat

Sunday, August 09, 2009

Program Imam Muda Wanita

Salam...
Alhamdulillah... akhirnya tiba juga masanya... kerisauan saya berakhir semalam apabila selesai saja sesi saya bersama pelajar2 USIM..

Pelajar USIM menganjurkan program Imam Muda Wanita kerjasama dengan Masjid Putrajaya pada 8 Ogos 2009. Program satu hari tersebut bermula pada jam 9 pagi... walaupun dalam tentatif program akan bermula 8.00 pagi.. kita merancang.. Allah juga merancang.. berlaku pula masalah pengangkutan pelajar dr USIM ke Putrajaya... maka slot saya yg sepatutnya bermula jam 9.oo pg terpaksa ditangguh ke 10 pagi.. 'ala kulli hal.. semuanya berlangsung dgn lancar Alhamdulillah... peserta seramai 60 org siswi USIM telah membangkitkan semangat saya untuk berkongsi ilmu, idea dan pengalaman...

Saya risau kerana takut tak sempat nak sediakan power point... mana taknya.. pada awalnya saya mendapat 1 tajuk sahaja... seminggu seblm program, apabila menerima surat jemputan sbg penceramah.. rupanya saya diberi 2 tajuk... aduhai... dgn tugasan saya yg byk menanti.. dgn part time mengajar di UKM.. dgn membetulkan tesis... rasanya byk sungguh tugasan saya... tak kira dgn tugas sbg isteri dan ibu... namun.. saya cuba susun kesemuanya.. agar lebih teratur dan tersusun.... Alhamdulillah.. akhirnya semuanya berjalan dgn lancar...

mlm sebelum program tu.. lewat juga lah saya tidur demi menyiapkan power point... kira2 jam 2.30 pg... adat saya apabila ada byk kerja yg dirisaukan pasti tidur pun jd tak lena.. jam 4.30 pg saya sudah terjaga terus menyambung semula kerja saya.. selepas subuh saya emailkan kpd urusetia di Masjid putrajaya... Alhamdulillahh.....

Cuma apa yang ingin saya kongsikan di sini... program sebegini sgt baik dianjurkan kerana sambil berkongsi ilmu kita boleh muhasabah semula solat kita... rupa2nya ada 2-3 perkara yg kita anggap ianya remeh tetapi sebenarnya byk berhubung dgn peningkatan iman dan aqidah kita... contohnya kita perbaharui syahadah kita setiap hari dgn menghayati doa iftitah... "inna solati wa nusuki wa mahyaya wa mamati lillahi robbil 'alamin..."

Apabila tiba sesi soal jawab... Allahu Akbar...dugaan sungguh buat saya.. seolah2 menguji ilmu yg saya ada... Alhamdulillah dgn rendah diri dan sedikit ilmu yg ada.. saya kongsikan mana yg termampu... Alhamdulillah juga Allah membantu saya... tika mana tiba2 saya teringat perbualan saya bersama guru saya sebelum ini... Memanglah Allah sentiasa membantu kita di kala susah mahupun senang.... YA ALLAH ANTA MAQSUDI WA RIDHOKA MATLUBI...

apa pun program2 seperti ini amat baik untuk saya supaya saya lebih membaca dan mendalami ilmu agama ini... dan seterusnya mengasah bakat saya dlm program2 dakwah seperti ini...
Allahu 'alam...

1 comment:

Ummu Auni Afif said...

eiks, belum habis tesis lagi ke

Murottal al-Quran