Zikrayaat

Monday, May 25, 2009

Balik kg n Mee Udang Banjir Mak Teh Kuala Sepetang...

tengoklah warung ni biasa je... tp org punya la ramai...

Salam....

Hujung minggu yg lepas kami sekeluarga balik ke kampung Kampar... memang dah lama tak balik kampung.. abi dah mula rindu sambal opah... rasanya last balik kampung masa ummi ada retreat kat teluk batik hr tu, n ammar kena tinggal dgn opah masa tu... so sebelum balik kg kali ni.. ummi saja bg hint kat abi.. teringin nak pergi cameron highland.. sebenarnya dekat je cameron ni dgn umah opah... coz dah lama plan.. sejak baru kahwin sampai la ammar dah 2 thn 2 bln... abi kata insyaAllah... tp kena gi hr sabtu.. klu hr ahad nnt mak abah tak dapat ikut coz mak ak.a opah ada kursus haji hr ahad tu...

jadi.. ptg jumaat lagi kami dah balik kg.. coz abi nk tidur 2 mlm kat umah opah.. balik je kerja ptg jumaat tu terus je balik kampung... brg2 n baju dah siap packing mlm tu... abi kata tak nk buang masa balik kerja terus balik kg. so, mmg awal ler.. kul 8.45 mlm dah sampai kampung.. ammar dah tidur dlm kereta lagi... sampai je umah opah terus letak dia kat tilam.. tp tak nk berenggang langsung.. sokmo duduk kat belakang ummi.. ikut je ke mana ummi pergi... pastu atuk nk salam pun dia tak nak.. opah lg la.. ammar sokmo nyorok belakang ummi.. malu yang teramat sangat... naper ntah.. tak tahu la nak cakap..
kul 10 mlm pak lang plak balik.. barulah ammar nk salam pak lang... kul 11 plak paksu balik... maksu tak de coz tengah pantang kat trengganu... kul 11 tu ler baru ammar nak main dgn opah n atuk.. itu pun coz atuk tunjuk rabbit kat depan pintu.. ammar pun apa lagi... hilang dah malu tadi tu.. terus pakai selipar then keluar kat halaman rumah main dgn rabbit tu..""Ummi... arnab, rabbit" katanya dengan pelat2nya itu... ammar suka sangat sebut camtu.. ada saja yg dikaitkannya.. contohnya dia panggil ikan fish, burung bird, lori sampah, lori balam (barang)... baju merah.. tetiba jadi merah berhenti..hijau jalan.. kuning sedia.. hehehe... anak ummi ni memang dah besar dan pandai sgt cakap... sekarang ni kalau opah cakap tinggal dengan opah yer.. dia pun dah pandai jawab "tak nak"...

so, awal pagi sabtu tu.. dlm jam 8.30 pg kami sekeluarga dah bertolak ke kuala kangsar... awalnya kami tak bgtau pun plan kami nk ke cameron... tak sempat nk bgtau.. tetiba abah dah cakap nk tengok rumah k.salasiah (k.ala) kat kuala kangsar.. bersebelahan dengan kolej islam darul ridzuan... besar gak rumahnya 4 bilik 2 bilik air... k.ala mengajar di SK Sayong... cantik jugalah rumahnya... kami semua bertujuh campur ammar lapan org naik satu kereta je... dalam jam 11 tghhari kami bertolak balik..

ini mee di sebalik udang... bukannya udang disebalik mee...


tetiba dlm kereta paksu cadang makan mee udang di kuala sepetang... kereta pun dituju ke kuala sepetang... sampai2 je kat situ kami tengok kat kiri kanan jalan mak aii ramainya... banyaknya kenderaan kiri kanan jalan... abi pun cuba nasib parking kat dalam... Alhamdulillah ada tempat kosong kat dalam.. tak payahlah nak berjalan kaki jauh sgt kalau parking kat luar nuuu.. tengok kat dlm kedai org tgh ramai yg beratur nk duduk satu hal... yg dah order tp tak dpt order lagi satu hal... hmm.. lama ke tak kitorg nak tunggu turn ni... tp disebabkan semua mmg tgh lapar.. jadi masing2 order nasi goreng udang.. ummi tetiba tak nak makan nasi.. coz dr td plan nk makan mee udang... tetiba tukar, ummi ni mee tak berapa sgt.. kueteow okey.. so, ummi pun minta kueteow lambak udang.. harganya blh pilih nak yg RM6, RM10 atau RM12... jd kitorg ambil yg pertengahan RM10.. mmm.. marvelous.. ummi punya kueteow sampai dulu... terliur dah tengok... udang dia dekat 13 ekor.. besar2 plak tu.. sebelum ni ummi makan char kue teow byk udang gak kat penang..udang banyak tp kecik2... tp yg ni mmg betul2 sdap le.. cuma macam biasalah bila tempah makanan tu ummi kena ingat sikit kat anak ummi yg sorang ni... so, ummi kenalah bertasamuh dgn abi.. ummi makan kueteow... abi makan nasi.. so, ammar boleh makan nasi dgn abi.. tp, tetiba dia nak kueteow plak tak nak nasi.. so, ummi kena lah minta satu lagi pinggan utk ammar.. ummi campurkan kueteow tu dgn nasi abi tadi.. barulah kenyang ammar makan... ammar now tak nk makan bersuap.. sokmo nak suap sendiri.. tp berapa sangatlah yang masuk dlm mulut tu kan.. so ummi kena juga suapkan ke mulut dia walaupun dia kata tak nak tp dia menganga juga.. hmmm... haa.. nama kedai ni mee udang banjir mak teh.. sesapa yg pergi kuala sepetang jgn lupa singgah kedai ni.. laziiiz jiddan...tp mmg kena bersabarlah... orgnya ramai yg teramat sgt... bersama dgn kami ada sebuah bas yg parking di situ untuk makan2 juga... jadi, kami pun cepat2 masuk dlm cari tempat duduk.. org pula punyalah ramai.. Alhamdulillah dapat juga tempat kosong...masa menunggu lebih kurang 15-30 minit jugalah.. mujurlah.. seingat saya adik ipar saya cerita sebelum ni diorg pergi dekat 2 jam menunggu baru dpt makan mee udang... masa tu mee udang mak teh ni baru je 2 minggu keluar kat malajah tiga tv3... mmg publisiti besar2an.. so, mmg ramai le orang...


so, sapa2 yg teringin tu jemputlah datang yer.....


3 comments:

BAYT AMZAR said...

uihh... laziz nya org tu mkn mee udang.. huhu.. udang besar segar lg tu... hoho.. cni xdpt.. :(

ummu ammar said...

salam..

tak per... nanti klu dah balik malaysia.. kami bawa bayt amzar jln2 ke kuala sepetang sambil menghirup mee udang.. mesti best kan....

Anonymous said...

betol ke lazat nie?? aku baru balik jer ni dari warung mee udang mak teh...aku tgk semuanya indah khabar dari rupa..semua gambar yang dekat web ni tak sama ape yang aku makan..udang dia mmg la banyak..tapi tak segar...bawang goreng dan limau pun takde seperti dalam gambar web nie..pastu dia punya restoran pun tak bersih sgt sbb ada lalat, dan longkang pun tersumbat...aku ada tangkap gambar..kalau aku sakit perut nanti aku nak buat complaint dekat kementerian kesihatan...

Murottal al-Quran