Zikrayaat

Tuesday, May 26, 2009

Jalan-jalan Cameron Highland...

Salam....
sebenarnya petang sabtu tu.. lepas makan mee udang mak teh kat kuala sepetang... kami pun meneruskan misi kami... akhirnya terlaksana jua impian ku nak ke cameron highland.. sebenarnya lama tak pergi sini dah... last pergi masa kat uia dulu... rombongan mahallah nusaibah... masa tu rasanya thn 2003.. now 2009... 6 thn tu tak jejak kaki ke sini...

kami sampai di tanah rata pun dah pukul 5 ptg.. mmg lewat jugalah... utk pengetahuan semua di berincang, CH.. setiap ptg sabtu ada pasar malam yg mmg glamour... byk le juga brg2 yg dijual di sini... kami kononnya nak singgah juga ke sana.. dah lalu pun... tp bila nk parking penuh sgt... ada parking pun jauh sgt.. kesian pulak kat opah nk jalan kaki... jd terpaksa la batalkan niat nak turun di pasar berincang tu...












Kami teruskan perjalanan.. tujuannya nk cari penjual strawberi atau sayur yg melayu muslim.. mmg payah nak cari.. tp abang asri ada kata syarikat KHM ni melayu coz syarikat tu jd supplier untuk Giant... ada boothnya di Giant... jalan2 cari mardi akhirnya jumpa signboard KHM... cari lg tp tak jumpa..
akhirnya kami berhenti di strawberry park @ teratak mawar... hmm byknya strawberry kat sini.. tuan owner kedai tu siap suruh ambil makan lagi... nyum nyum nyum.. sedapnya.. manis rasanya... kami pun borak2 di kedai tu dekat satu jam jugalah... siap beli dadih strawberry makan kat situ lagi.. ammar pun dapat aiskrim strawberry free.. mmg sedap... kami beli macam2 brg berasaskan strawberry... beli strawberry fresh n petik sendiri, dried strawberry, jem, kordial, topping... semuanya strawberry le.. ammar pun dapat belon strawberry dr cik ala nya... suka lah tu..
kami pun sempat juga melawat ke ladang strawberry makcik tu.. nampak macam mudah je nak tanam... tapi sebenarnya byk sgt kerja2 teknikal nk kena buat... makcik tu tanam dalam plastik polikarbon je... tp mmg besar modal nk buat ladang ni.. makcik tu saja keluarkan modal RM100,000 utk buat ladang lbh kurang seekar... byk juga tu kan... borak2 sampai habis biskut n dadih makcik tu kami makan..
akhirnya dekat jam 7 kami pun bertolak balik... Alhamdulillah.. bagus usaha orang melayu.. walaupun kecil.. namun masih mampu menandingi org cina n india yg bersaing sekitar Cameron tu...

2 comments:

Mama Adriana said...

Assalammualaikum..

Sihat ke? Baru2 ni mak ada gak bertanya tentang ammar, rindu agaknya.. klu ada kelapangan nk juga menjenguk umah baru awk.. kwsan umah saya skrg ni asyik ada pencuri jer.. risau plak nk tinggal umah.. kebetulan ank jiran seblah ni pun sama baya adriana & ammar so ada la kwn dia nk bermain..

danial said...

Assalamualaikum,

Wau! tak tau lak ada orang Melayu yang tanam Strawberry gak kat Cameron nie, masa kami ke sana cuma yang terperasan berbangsa India(Raju Strawberry) dan Cina kebanyakannya.

Alhamd ada juga orang kita yang berjinak dengan industri starwberry ni.

Sepanjang perjalanan tu terikir-fikir kenape x de org Melayu kat situ yang cuba amik peluang yang dah beratus bangsa lain dapat kat situ..

Baru ni le sy tau.. bila baca blog Sdr.


http://jalan2cuti2.wordpress.com

Murottal al-Quran