Zikrayaat

Friday, May 29, 2009

Jangan Makan CRISPY

SNEK JENAMA CRISPY KELUARAN SYARIKAT NETWORK FOODS INDUSTRIES SDN BHD DIDAPATI MENGANDUNGI EMULSIFIER (E476) IAITU KOD UNTUK LEMAK BABI...

YANG JELASNYA HARAM DIMAKAN OLEH UMAT ISLAM...SILA LIHAT ATTACHMENT UNTUK RUJUKAN ANDA...KALAU TAK BERAPA CLEAR.. BOLEH BELI SENDIRI DAN TGK DIA PUNYA INGREDIENTS KT PLASTIK TU... ADA (E476)

Dulu masa kecik2 suka gak makan crispy ni... pastu bila masuk uia nak boikot cadbury punya pasal makan le crispy.. oo tak perasan laa pulak ingredients dia... tu la dia kadang2 nak mengelak yg ni terkena yg lain plak.. jadi.. pilihlah produk yg halal.. tak cukup dgn tanda halal saja.. lihat juga ingredient nya.. ingat tu...
Teringat pula kisah Imam Shafie r.a.. ketika minum susu kambing yg diberi oleh seorng sahabat.. disebabkan terlalu haus, beliau tidak sempat bertanya dari mana susu tersebut.. apabila sudah diminum baru beliau bertanya.. apabila diketahuinya sumbernya yang tidak pasti dan syubhah maka diluahkan dan dimuntahkan semula susu tersebut... begitulah peribadi ulama'.. tidak akan menyentuh yg syubhah... berbeza dgn kita sekarang ni... kekadang tu dah tahu perkara tu syubhah tp masih lagi nk menghalalkannya... yg penting ada standard dan kelasssss... jauhilah perkara syubhah.. kerana ditakuti akan jatuh kpd yg haram... jgn pula menghalalkan yg haram... ketika itu bertukarlah ianya menjadi halam.... istilah org muda zaman sekarang...

2 comments:

DukePezal said...

kita perlu tahu bhw EMULSIFIER (E476) adalah ramuan y biasa diguna bila buat coklat.. (info di internet) iaitu:
polyglycerol esters of polycondensed fatty acids of castor oil,
polyglycerol esters of dimerized fatty acids of soya bean oil
Halal if it is 100% from plant fat, Haram if it is from pork fat & non-halal meat sources



so kalo confirm crispy pakai sumber dr lemak babi.. haram lah.

tp kalo ia guna plant fat cth soya ke, bole la makan.



cth lain adalah coklat cadbury, die btau skali sumber E476 die ialah (soya bean)



so info E476 adalah semata2 lemak babi adalah kurang tepat..



info2 len mengenai kod2 E boleh didapati disini:

http://www.exploreenumbers.co.uk/E-Numbers-Not-Suitable-for-a-Halal-Diet.html

http://www.canadianhalalfoods.com/Doc/eNumbers.pdf

http://en.wikipedia.org/wiki/Polyglycerol_polyricinoleate

http://wiki.answers.com/Q/Is_E476_halal

http://www.vegansociety.com/html/food/criteria.php

ummu ammar said...

oo gitu ceritanya..

terima kasih banyak2 atas info...

kita nak berhati2.. takut jatuh pada syubhah...

Murottal al-Quran